2009-06-18 13:44:39• hírek • Ferenczi Noémi

Szigorítanak a feltételeken

Szigorítani fogják annak feltételeit, hogy valakiből gépjárművezető-oktató váljon. A szakszervezet szerint, a sofőriskolák monopol helyzetbe akarnak kerülni, ezért gyakorolnak nyomást a Román Közlekedési Hatóságra (ARR).

Romániában jelenleg nagyon kevés feltételhez kötik a gépjárművezető-oktatást. Az oktatók három kategóriába sorolhatók: sofőriskolák, magánoktatók és sofőrkiképzők. Ez utóbbi csoportba szinte bárki tartozhat, aki sikeres gépjármű-oktatói vizsgát tett és van saját autója, illetve megkapja egy sofőriskola pecsétjét. A magánoktatók tevékenysége szintén kötött egy sofőriskolával való együttműködéshez azonban rendelkeznek egyéni vállalkozói engedéllyel illetve szerepelnek a központi nyilvántartásban.

2006-ig nem volt ennyire egyszerű a gépjárművezető-oktatók dolga, ugyanis csak az oktathatott, akinek volt három éves régisége egy sofőriskolánál, illetve bizonyos számú tanítványt tudhatott maga mögött. Szintén 2006-ig volt érvényben az a rendelet is, mely szerint, az oktatóknak minden évben újítaniuk kellett az engedélyüket a Román Közlekedési Hatóságnál (ARR), mely körülbelül 200 lejes kiadást és nem kis utánajárást jelentett. Jelenleg ötévente kell felújítaniuk az engedélyüket az oktatóknak. Ezen feltételek mellett egyre többen foglalkoznak oktatással - mondta el a Szatmár.ro-nak Pap Ferenc gépjárművezető-oktató.

Annyi biztos, hogy szigorítani fognak a feltételeken, azonban egyelőre még nem tudni, hogy ez konkrétan miben áll majd. Körülbelül 20 nap múlva érkezik konkrét tájékoztatás ezzel kapcsolatban. A szigorítás következtében körülbelül 60-70%-kal kevesebb gépjárművezető-oktató fog tevékenykedni - tette hozzá az oktató.

A gépjárművezető-oktatók szakszervezete egyébként tiltakozott a Román Közlekedési Hatóság azon felszólítása ellen, melyben kérik, hogy a sofőriskolák bontsák fel a szerződésüket a magánoktatókkal és a sofőrkiképzőkkel egészen a szabad foglalkozást szabályozó alapokirat véglegesítéséig. A szakszervezet szerint, a sofőriskolák monopol helyzetbe akarnak kerülni, ezért gyakoroltak nyomást a Román Közlekedési Hatóságra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: